Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 €

Gostioničarka Mirandolina

Autor: Carlo Goldoni
Br. stranica: 94
Godina izdavanja: 2006.
Nakladnik: ABC naklada
Uvez: tvrdi


  • Model/ISBN: 953-6178-10-9
  • Dostupnost: Dostupno

  • 11.81€
Radnja se odvija u gostionici s prenoćištem koju je Mirandolina naslijedila od oca. Vjerni poslužitelj Fabrizio zaljubljen je u Mirandolinu i htio bi da mu postane žena. Tu su i gosti, grof i markiz, koji joj udvaraju svaki na svoj način. Mirandolini nije mrska ta igra s obožavateljima, a poseban joj je izazov ženomrzac vitez pa mu ona odluči dati lekciju navevši ga da se u nju zaljubi. Kad se to doista i dogodi, Mirandolina ga grubo odbije. Istodobno objavljuje da će se udati za Fabrizija jer je shvatila da je otišla predaleko, pa tako sva tri gosta odlaze iz gostionice. Razum koji na kraju pobjeđuje, ozakonjen udajom, pokazuje kako Goldonijev feminizam ipak ne prekoračuje granice XVIII. stoljeća.
Svi predstavljeni likovi stvarni su i životni predstavnici različitih klasa. Tako markiz i grof predstavljaju dva tipična ekstrema onodobnog talijanskog društva: markiz osiromašeno plemstvo prisiljeno prodavati svoje titule, a grof novokomponirane bogatune koji plemstvo i društveni ugled kupuju. Prijetvorne glumice Dejanira i Ortensija su Goldonijev humoristični obračun s izvještačenom komedijom dell’arte.
Oh, krasna li zrcala pred očima mladeži! Da je barem Bog dao da sam i sâm imao takvo zrcalo kad je trebalo, pa ne bih doživio da se mojem plaču smije kakva neotesana gostioničarka. (iz autorova predgovora)

Općenito
Autor Carlo Goldoni
Br. stranica 94
Godina izdavanja 2006.
Nakladnik ABC naklada
Uvez tvrdi

Napišite svoje mišljenje

Captcha