Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 €

Noćni čuvar

Autor: Louise Erdrich
Br. stranica: 424
Godina izdavanja: 2024.
Nakladnik: Fraktura
Uvez: tvrdi


  • Model/ISBN: 978-953358661-8
  • Dostupnost: Dostupno

  • 24.99€
Thomas Wazhashk starješina je plemena Chippewa koje u rezervatu Turtle Mountain grca u siromaštvu. Svatko od njih, pa tako i Thomas, pokušava preživjeti kako zna i umije. Da bi prehranio obitelj, radi kao noćni čuvar u obližnjoj tvornici. Danju bdije nad plemenom, koje se teško snalazi u negostoljubivom svijetu. Godina je 1953. i u Kongres upravo dolazi prijedlog zakona o emancipaciji Indijanaca. Thomas je svjestan da im prijeti izumiranje.

Mlada i borbena Indijanka Pixie također radi u tvornici otkako je završila srednju školu, uzdržavajući tako brata i majku. Njezina sestra Vera odselila se da bi se spasila od njihova nasilnog oca alkoholičara. Do Pixie uskoro dolaze glasine da je Vera nestala i da je rodila. Zabrinuta za sestrin život, uz Thomasovu podršku, naivno se zaputi u potragu ne sluteći koliko je veliki grad opasan za mladu Indijanku. Hoće li uspjeti pronaći Veru i vratiti se kako bi pomogla Thomasu spasiti pleme?

 

U romanu Noćni čuvar, nagrađenom Pulitzerovom nagradom, Luise Erdrich piše o zaboravljenoj kulturi i borbi za opstanak, oslanjajući se na istinitu priču svog djeda. U tom susretu osobne priče, povijesti i fikcije nastaje veličanstvena književnost, dokument ljudske upornosti i nade. Noćni čuvar dokaz je nužnosti borbe čak i kada mislimo da smo nemoćni.

Općenito
Autor Louise Erdrich
Br. stranica 424
Godina izdavanja 2024.
Nakladnik Fraktura
Uvez tvrdi

Napišite svoje mišljenje

Captcha