Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 € (400 kn)

Umjetnost, zabava i propaganda pod slobodarskim znakom

Autor: Emeterio Diez Puertas
Br. stranica: 243
Godina izdavanja: 2020.
Nakladnik: DAF
Uvez: tvrdi


  • Model/ISBN: 978-953-6965-53-1
  • Dostupnost: Dostupno

  • 15.93€ (120.02 kn)
„Anarhistička revolucija iz 1936. jedan od najneobičnijih i najviše preobražavajućih, najviše utopijskih i najtragičnijih događaja u povijesti Španjolske (i svijeta). Ona je kao Francuska revolucija, Pariška komuna ili ruska revolucija, ali je istovremeno različita. A ta 'razlika' je ono što se u ovoj knjizi čitatelju detaljno objašnjava i primjenjuje na industriju zabave.

Ova je knjiga zbir istraživanja objavljenih u raznim akademskim publikacijama tijekom posljednjih osamnaest godina, koje su ažurirane i sakupljene u monografiju čiji je cilj objasniti što je revolucija iz 1936. značila u području zabave. Jer ova knjiga nije panegirik revoluciji iz 1936. Ovo je priča o ljudima vođenim idealizmom utopije i vjerom u čovječanstvo, iako ima onih koji ih mogu smatrati, a uistinu ih je bilo, ljudima vođenim nerazumnošću dobrohotnosti ili žeđu za osvetom protiv klasnog neprijatelja.

No, ovo nije konačna knjiga o ovoj temi. Da bi se objasnila revolucija iz 1936. objavilo se na tisuće i tisuće stranica. Čak ni ne prenosimo sve što se dogodilo u industriji zabave, nego smo se s kritičkim osvrtom ograničili na trideset događaja, institucija, filmova, drama, tema... koje će prikazati složenost događanja koje je predvodio ili pretrpio anarhizam.

Analizirajući kazalište i film, potvrdili smo da se ono što se dogodilo bolje objašnjava kada se gradi diskurs iz obje umjetničke manifestacije, što je i logično, s obzirom na napore anarhista da stvore 'jedinstveni sindikat', jedinstvenu i solidarnu liniju djelovanja. S tim u vezi, Madrid i Barcelona nalaze se u središtu pažnje. Barcelona je glavni grad anarhističke revolucije koji se zbog svog industrijskog razvoja, velike radničke mase i klasne svijesti radnika nalazi na sjecištu događanja i mogućnosti da se upali plam društvene revolucije. Madrid je pak bio prva crta bojišnice, što vrlo dobro pokazuje dihotomiju koja je toliko podijelila republikanske snage, je li cilj bio prvo pobijediti u ratu ili provesti revoluciju. Iz anarhističkog kuta gledišta, naoružani narod nametnuo je revoluciju, samo se za revoluciju vrijedilo boriti i samo se iz revolucije moglo pobijediti u ratu“.

Općenito
Autor Emeterio Diez Puertas
Br. stranica 243
Godina izdavanja 2020.
Nakladnik DAF
Uvez tvrdi

Napišite svoje mišljenje

Captcha

Povezani proizvodi