Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 € (400 kn)

Vlado Gotovac

Autor: Filip Zoričić
Br. stranica: 330
Godina izdavanja: 2022.
Nakladnik: Despot infinitus
Uvez: meki


  • Model/ISBN: 9789533660400
  • Dostupnost: Dostupno

  • 19.00€ (143.16 kn)
Vlado Gotovac bio je nekonvencionalan protagonist hrvatske političke, povijesne, literarne i filozofske scene. I u poetici i u politici nastojao je djelovati polazeći od etičkih imperativa, o čemu svjedoči i njegov poznati apel: „Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje.“

Po svjetonazoru je Gotovac pripadao u malobrojan krug intelektualaca s uporištem u vjeri, ali i liberalnog opredjeljenja. Njihov je utjecaj obično bio snažniji na području javne riječi nego u izravnome političkom djelovanju, ali Gotovac je prešao tu granicu kada je, kao glavni urednik Hrvatskog tjednika, svojim uvodnicima nastojao i politički artikulirati ono što je smatrao kolektivnim težnjama u tadašnjoj Hrvatskoj. Zbog toga je pretrpio tegobno političko zatočeništvo, radi toga se potkraj osamdesetih među prvima uključio u višestranačku politiku kao stranački prvak, saborski zastupnik i predsjednički kandidat.

Ova knjiga o Vladi Gotovcu intelektualna je biografija s elementima kronike, fokusirana na ključno razdoblje hrvatske povijesti u drugoj Jugoslaviji – kraj šezdesetih i početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. Moglo bi se reći da u njoj ima i dijelova koji ulaze u pisanje povijesti života kao istraživački žanr, jer se oslanjaju na tradiciju usmene povijesti i narativnog diskursa, ali i na teorijske konstrukcije.

Općenito
Autor Filip Zoričić
Br. stranica 330
Godina izdavanja 2022.
Nakladnik Despot infinitus
Uvez meki

Napišite svoje mišljenje

Captcha