Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 € (400 kn)

Anarhija u Bavarskoj

Autor: Rainer Werner Fassbinder
Br. stranica: 219
Godina izdavanja: 2004.
Nakladnik: DAF
Uvez: meki


  • Model/ISBN: 953-97670-9-1
  • Dostupnost: Dostupno

  • 6.64€ (50.03 kn)
Knjiga je sastavljena od četiri rana dramska teksta, Južnjak, Kišne kapi na vrelom kamenju, Američki vojnik i Anarhija u Bavarskoj.
Grk Jorgos, koji je upravo kao prvi strani radnik stigao u selo, suočen je s velikim otporom lokalnih stanovnika. Reakcije stanovnika sela prema drugom i drukčijem, reakcije što proizlaze iz nepovjerenja, nesigurnosti i kompleksa manje vrijednosti, Jorgosu ne ostavljaju nikakve mogućnosti.
Komad Južnjak je zapravo strukturiran kao niz agresivnih razgovornih situacija što kulminiraju u nasilničkom obračunu s gastarbajterom Jorgosom, da bi naposljetku svršile onako kako su i započele, u svakodnevnom, ispraznom "brbljanju".
Dva komada iz ovog izbora – Anarhija u Bavarskoj i Kišne kapi na vrelom kamenju – potječu iz Fassbinderove ostavštine i objavljeni su 1985., tri godine nakon autorove smrti. Prvi od njih praizveden je još 1969. u "antiteatru", dok je drugi prvi puta uprizoren tek 1985. godine na münchenskom kazališnom festivalu.
Radnja komada Anarhija u Bavarskoj, neke vrste političke farse, počiva na pretpostavci da je u Bavarskoj izbila anarhistička revolucija. Suprotstavljena su dva tabora – jedan koji predstavlja "obitelj Normalzeit" ("Normalno vrijeme") bespomoćna i očajna, žali za gubitkom reda i zakona, a drugi je tabor revolucionara koji, osvojivši vlast, ne znaju što da s njom čine. Naposljetku Bavarsku zauzimaju američke trupe i ponovo uvode stari, "normalni" poredak.
Vjerojatno najraniji Fassbinderov dramski komad, Kišne kapi na vrelom kamenju, koji je publika upoznala tek poslije autorove smrti nastao je 1965. ili 1966. godine. U toj "komediji s pseudotragičnim svršetkom", kako je označena u podnaslovu, dvadesetgodišnjak anticipira temu kojom će se često baviti u kasnijim djelima, npr. u Gorkim suzama Petre von Kant: riječ je o ljubavnim odnosima među homoseksualcima, odnosima koji se u mehanizmima podčinjavanja nimalo ne razlikuju od onih heteroseksualnih i koji jednako tako često završavaju u svakodnevnom sivilu i 'bračnim kavezima'. U takvim vezama žrtva je redovito onaj čija je ljubav veća i koji stoga dospijeva u podređen položaj: u Kišnim kapima to je Franz, lik u kojem se lako može prepoznati britkom ironijom ocrtani autoportret autora Fassbindera.
Komad Američki vojnik znatno se razlikuje od istimenog filma koji je kao i Južnjaka (Katzelmacher) režirao Fassbinder. Mnoštvo likova u filmu svodi se u drami na samo troje, mnogo filmskih mjesta radnje, nedvojbeno lokaliziranih na bavarski glavni grad i razne njegove prostore, ograničuje se u drami na jedan jedini prostor, na klaustrofobično prikazan stan u nekom neodređenom, možda američkom gradu, prostor u kojem borave trojica profesionalnih ubojica s američkim imenima što se pripremaju za sljedeće naručeno ubojstvo. Dramaturška srodnost s Južnjakom može se uočiti u škrtim dijalozima koje trojica likova vode očekujući polazak na izvršenje zadatka.

Općenito
Autor Rainer Werner Fassbinder
Br. stranica 219
Godina izdavanja 2004.
Nakladnik DAF
Uvez meki

Napišite svoje mišljenje

Captcha

Povezani proizvodi