Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 €

DVIJE CRTE PLAVO

Autor: Rosie Kugli
Br. stranica: 158
Godina izdavanja: 2018.
Nakladnik: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
Uvez: tvrdi


  • Model/ISBN: 978-953-7190-83-5
  • Dostupnost: Dostupno

  • 13.27€
Još jedna tema o kojoj je premalo govori, a sudeći po statistikama poprilično je aktualna. Maloljetničke trudnoće nisu samo medicinski problem, već i problem seksualnog odgoja mladih  kao i nedostatka kvalitetne literature koji bi poslužio kao platforma i osvijestio problematiku , jer malo se toga poduzima kad je riječ o edukaciji mladih.  Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj maloljetničkih trudnoća  ne smanjuje se, što bi bilo očekivano s obzirom na to da bi novije generacije trebale biti educiranije.

Knjiga DVIJE CRTE PLAVO priča je o osamnaestogodišnjoj Viti Mayer koja se  ludo zaljubljuje u fakina koji joj po ničemu ne odgovara. Žac je  kvartovski luzer, ali na svom motoru i kožnoj jakni, s vjetrom u kosi i nabrijanom spikom,  san je svake cure.  Na tulumu koji je  Vita organizirala za svoj 18- ti rođendan, dvoje mladih fatalno se zaljubljuje.  U ružičastom svijetu, zaljubljena preko ušiju,  Viti  više ništa nije važno. Ni škola, ni ocjene, ni prijateljice. A roditelji? Nikada ih nije slušala, oduvijek je bila buntovnica no nikada problematična. To će se uskoro promijeniti. 

Počinje markirati, pušiti, piti. Roditelji su joj izluđeni promjenom i strahuju da ne upadne u loše društvo.  Vita popušta u školi, ali to nije sve.  Kako bi zadržala image cool cure, upušta  se u seksualne odnose sa svojim odabranikom i  ne koriste zaštitu.  Žac se hvali  kako je iskusan i uvjerava je da se prepusti. No to su prazne riječi, jer Vita ubrzo shvaća da je ostala u drugom stanju.

Ružičasti svijet satkan od bezbrižnog života puknut će poput velikog balona. Vita se nalazi pred teškim izborom što učiniti. Pobaciti ili zadržati dijete? U moru pitanja koje je muče i na koje nema odgovora,  ona je potpuno sama.  Ionako je nitko neće razumijeti. Ni najbolja  prijateljica, ni majka, ni otac, a najmanje Žac.  Svašta joj prolazi glavom,  noćima ne može spavati jer vrijeme curi, a ona mora donjeti odluku. Odluči se na pobačaj, ali kad začuje svoje ime ona izjuri iz bolnice. Ne može to napraviti. I dalje se nalazi u noćnoj mori, a odgovora nema.

No život koji će se još jednom okrutno poigrati sa njom,“riješit“ će problem  onako kako nitko nije želio….

Općenito
Autor Rosie Kugli
Br. stranica 158
Godina izdavanja 2018.
Nakladnik Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
Uvez tvrdi

Napišite svoje mišljenje

Captcha