Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 € (400 kn)

LEA DEUTSCH DIJETE GLUME, GLAZBE I PLESA

Autor: Martina Bitunjac
Br. stranica: 71
Godina izdavanja: 2021.
Nakladnik: Srednja Europa
Uvez: tvrdi


  • Model/ISBN: 978-953-8281-31-0
  • Dostupnost: Dostupno

  • 10.49€ (79.00 kn)
Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivom glumom, pjevanjem i plesom, a novinari su je opsjedali. Mlada je glumica proglašena “čudom od djeteta”. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Sve se promijenilo u proljeće 1941. Ustaše su joj izrekli zabranu da glumi, pa čak i da uđe u kazalište kao gledateljica. Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina.

Riječ je o suvremenoj monografiji o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske žrtve holokausta Lee Deutsch (1927-1943), koja je namijenjena stručnoj i široj publici, a posebice mladima.

Knjiga ne pripovijeda samo priču žrtve holokausta, već donosi i pregled kazališnih uspjeha iznimne mlade glumice i njezina umjetničkog okruženja, nudi prikaz borbe za preživljavanje u neljudskim vremenima, opisuje birokrate i zločince odane sustavu, ali i opisuje geste ljudi koji su pokazali građansku hrabrost te se suprotstavili ustaškom režimu.

Općenito
Autor Martina Bitunjac
Br. stranica 71
Godina izdavanja 2021.
Nakladnik Srednja Europa
Uvez tvrdi

Napišite svoje mišljenje

Captcha