Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 €

Mandolina kapetana Corellija

Autor: Louis de Bernieres
Br. stranica: 462
Godina izdavanja: 2003.
Nakladnik: Algoritam
Uvez: tvrdi


  • Model/ISBN: 953-6450-88-7
  • Dostupnost: Dostupno

  • 9.16€
Mandolina kapetana Corellija

Kefalonija, idilični grčki otok u Jonskom Moru bogat životopisnom prošlošću, osebujnim ljudima, zelenim morem i kristalno čistim zrakom osvojit će svakog namjernika koji se zaputi stranicama ove knjige.

Mandolina kapetana Corellija Louisa de Bernieresa mogla bi biti klasična ljubavna priča kad se rat ne bi grubo umiješao između Pelagije. Svojeglave jedinice doktora Iannisa, i Madrasa, mladog veselog ribara koji pliva s delfinima. I koji je naglavačke okrenuo već predodređene putove njihovih sudbina.

Topnički časnik talijanske vojske Antonio Corelli potpuna je suprotnost svakom uobičajenom okupatorskom liku. Corelli bi više volio da je turist a ne zavojevač. Pa se najčešće tako i ponaša: na njemački pozdrav uzdignutom rukom odgovara sa «Heil Puccini». Njegovi virtuozni prsti prebiru po žicama mandoline, a operne arije raduju ga više od topovske paljbe.

Pelagijin zaručnički zavjet vjernosti naći će se vrlo brzo na ozbiljnoj kušnji. I to kada počne uspoređivati pripadnika pokreta otpora Madrasa s kapetanom neprijateljske vojske Antonijem.

Raskošne kulise mediteranskog otoka, likovi tako stvarni da ostaju u neizbrisivom dijelu sjećanja, dramaturgija vrijedna prave grčke tragedije napisana s dobrom mjerom britanskog humora, inovativna i dinamična struktura romana, kraj zbog kojeg vrijedi gristi nokte, sve su to odlike koje ovaj roman čine malim remek-djelom. Treba li nešto više?

Možda spomenuti izvrstan film s Nicholasom Cageom, Penelope Cruz i Johnom Hurtom, u ulozi doktora Iannisa (za koju valjda zaslužuje Oscara), možda naglasiti istančan prijevod Jasne Mraković, možda istaknuti dojmljivu ilustraciju Igora Kordeja. Možda, no Mandolina kapetana Cornelija može odsvirati svoju dionicu solo i bez pratnje.

Općenito
Autor Louis de Bernieres
Br. stranica 462
Godina izdavanja 2003.
Nakladnik Algoritam
Uvez tvrdi

Napišite svoje mišljenje

Captcha