Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 €

Potpuna ekstaza: Narkotici u trećem Reichu

Autor: Norman Ohler
Br. stranica: 240
Godina izdavanja: 2018.
Nakladnik: Oceanmore
Uvez: meki


  • Model/ISBN: 978-953-332-071-7
  • Dostupnost: Dostupno

  • 21.24€
O ulozi narkotika u Drugome svjetskom ratu zna se vrlo malo, no Potpuna ekstaza otkriva da su nacisti i prije početka velikog sukoba pronašli snažan oslonac u drogama. U osvit rata Njemačka je bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima poznatih tvrtki poput Mercka i Bayera bili su dostupni svima: kućanicama i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika.

Vojska je naručivala i redovito konzumirala enormne doze popularnog Pervitina – inačice današnjega razarajućeg kristalnog metha – a povišena razina energije te osjećaj nepobjedivosti povezani s uzimanjem ove droge svakako mogu pomoći objasniti određene vojne pobjede. Primjerice, kad je Njemačka 1940. izvršila invaziju na Francusku, vojnici Wehrmachta iskoristili su čak 35 milijuna doza Pervitina.

Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sam Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell. Sadržavale su koktel jakih narkotika, uključujući i jedan oblik heroina.

Istraživanje Normana Ohlera jasno pokazuje da, ako se droge ne uzmu u obzir, naše razumijevanje Trećeg Reicha nikako ne može biti potpuno. Minuciozno obraćene materije i puna uzbudljivih detalja, Potpuna ekstaza baca iznenađujuće svjetlo na još nedovoljno istražen dio povijesti.

Općenito
Autor Norman Ohler
Br. stranica 240
Godina izdavanja 2018.
Nakladnik Oceanmore
Uvez meki

Napišite svoje mišljenje

Captcha