Besplatna dostava na iznose veće od 53.09 €

Revolucionari i ubojice: Iz povijesti hrvatske nacionalističke emigracije u međuraću

Autor: Goran Miljan, Ivica Šute
Br. stranica: 159
Godina izdavanja: 2019.
Nakladnik: Srednja Europa
Uvez: meki


  • Model/ISBN: 978-953-7963-91-0
  • Dostupnost: Dostupno

  • 13.01€
Knjiga Gorana Miljana i Ivice Šutea"Revolucionari i ubojice", donosi sjećanja Mije Babića i Zvonimira Pospišila na političke događaje i njihovo vlastito djelovanje dvadesetih godina u Zagrebu, s posebnim osvrtom na atentat na zagrebačkog novinara Tonija Schlegela, koji su izvršila upravo njih dvojica.

Najveći dio knjige čini Babićev tekst "Zašto sam danas u tuđini", zanimljiv i detaljan, iako subjektivan, prikaz pregled društveno-političkih događaja u Zagrebu 1920-ih godina. Babić je po dolasku u Zagreb bio izuzetno razočaran pasivnošću Hrvata nasuprot režimu Kraljevine SHS. Babić detaljno opisuje demonstracije tijekom dvadesetih, smrt Stjepana Radića, omladinske sastanke na kojima je redovito sudjelovao, pripremu i izvođenje atentata na Tonija Schlegela, te posljedično skrivanje u Zagrebu i bijeg u Italiju, gdje su se Pospišil i Babić susreli s Antom Pavelićem i Augustom Košutićem.
Ovi dokumenti – memoarski zapis Mije Babića i zapisnik preslušavanja Zvonimira Pospišila u Beogradu – osim što opisuju njihovu osobnu transformaciju u "revolucionare i ubojice", predstavljaju i vrhunski povijesni izvor sjećanja dvojice aktera koji su tridesetih godina postali istaknuti članovi ustaškog pokreta.
Općenito
Autor Goran Miljan, Ivica Šute
Br. stranica 159
Godina izdavanja 2019.
Nakladnik Srednja Europa
Uvez meki

Napišite svoje mišljenje

Captcha